HEDDA SANDVIG har lest inn hele sagaen om isfolket som lydbok!

 

Foto: Tobias Heiberg

 

Hedda Sandvig er skuespiller og regissør. Ved siden av dette jobber hun som lydbokinnleser. Nå har hun lest inn alle de 47 bøkene i Sagaen om Isfolket av Margit Sandemo på lyd - et arbeid som har tatt hele fire år! Det mener vi fortjener et intervju her på Serieromanbloggen.


Hei, Hedda! Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Hedda Sandvig og er utdannet skuespiller fra LAMDA i London, og har jobbet som skuespiller i tjue år. Jeg har jobbet ved en rekke forskjellige teatre og med ulike teaterkompanier i Norge, og jeg jobber også som regissør. For øyeblikket jobber jeg med forestillingen «Isbilen» som spilles på Kloden teater her i Oslo, der jeg har skrevet manus sammen med Don Martin, og jeg har regi sammen med Cici Henriksen. Nå på fredag har jeg premiere på forestillingen «Jungelen», en altomsluttende, interaktiv teaterforestilling for ungdom produsert av Tigerstadsteatret og Oslo Nye Teater. I denne forestillingen er jeg med som skuespiller. 

 

Foto: Bladkompaniet

 

«For meg var det stas å få vite at Margit rakk å høre innspillingen vi gjorde av den første boka før hun døde i 2018.»

Hvordan begynte du med lydbokinnlesning?

Den første lydboka jeg leste var en barnebok som heter Doboka skrevet av Dagny Holm. Den leste jeg i 2008. På det tidspunktet hadde jeg i flere år gjort mye voiceover-jobber og dubbing, og siden jeg alltid har vært glad i å lese bøker tenkte jeg at det å lese inn lydbøker kanskje kunne være noe for meg. Jeg var på et kurs i regi av skuespillerforbundet der jeg fikk lære og prøve meg, og etter det fikk jeg tilbud om å lese inn min første bok. 

Hadde du noe forhold til Sagaen om Isfolket før dette?

Jeg hadde ikke lest Sagaen om Isfolket før jeg begynte på jobben med å lese dem inn, men jeg husker godt bøkene fra da jeg var ungdom. Jeg husker at flere av vennene mine leste dem, og at de tydelig var veldig oppslukt av disse bøkene. 


«… jeg har blitt fasinert av Margit Sandemo.»


Hvilken av bøkene likte du best?

Jeg vet ikke om jeg klarere å nevne én spesiell favorittbok i serien, men hvis jeg skulle velge én måtte det nok bli en av de tidlige bøkene. En av dem om Sol, kanskje. 

 

Hedda i studio.

Hedda i studio.

Fikk du noen favorittkarakter?

Tror jeg må si Sol her. Vill, vakker og litt koko! 

Hva tenker du om serien i etterkant?

Jeg gikk i gang med lesingen med skrekkblandet fryd - det er jo tross alt en ganske lang bokserie. Men jeg ble positivt overrasket da jeg begynte å lese. Veldig handlingsdrevne bøker med mye spenning og action, og mange av bøkene drevet fram av kvinnelige hovedpersoner; kule, tøffe og litt gærne damer. Gøy med det historiske bakteppet som alltid ligger der. 

Å lese serien har dessuten gjort at jeg har blitt fasinert av Margit Sandemo. Hun debuterte som forfatter som 40-åring og skrev noe sånt som 185 bøker, men ble avvist som medlem i Forfatterforeningen (hun fikk visstnok tilbud om medlemskap senere, men da takket hun nei). For meg var det litt stas å få vite at Margit rakk å høre innspillingen vi gjorde av den første boka før hun døde i 2018. 

 

«Jeg pleier uansett alltid å lese hele boka før jeg går i studio.»


Hvor mange lydbøker har du lest inn til nå?

Tja. Det vet jeg ikke helt. Jeg prøvde å telle, men det var ikke så lett å få helt oversikt. Rundt 130 bøker, kanskje?

 

Hvordan forbereder du deg?

Hvordan jeg forbereder meg varierer ut i fra hva slags bok det er jeg skal lese. Jeg pleier uansett alltid å lese hele boka før jeg går i studio. I tillegg liker jeg å lese litt om forfatteren. Hvis det er ord på andre språk må jeg sjekke uttale og betydning, det samme hvis det er ord eller begreper jeg ikke kjenner til. Jeg pleier også alltid å markere replikker/direkte tale i teksten med ulike farger, så jeg vet hvem som snakker. 

 

Hva er de største utfordringene du må tenke på vis-à-vis lydbokinnlesning?

Den største utfordringen med å være lydbokinnleser er vel kanskje å finne den rette balansen i formidlingen av teksten. Ikke farge forfatterens ord altfor mye - en lydbok er jo ikke radioteater, men samtidig lese med engasjement og innlevelse. Forsøke å fange bokas stemninger, situasjoner og karakterer, og samtidig ta vare på forfatterens stil og «stemme».


«En lydbok er en bok. Det er litteratur.»

Du er, som tidligere nevnt, utdannet som skuespiller fra London Academy of Music and Dramatic Art og har også jobbet som voice-over på lerretet. Hva er likhetene og ulikhetene mellom de ulike uttrykksmåtene?

Litt det jeg snakker om i det forrige spørsmålet. En lydbok er en bok. Det er litteratur. Jeg prøver på et eller annet vis å ta vare på det. Mens hvis jeg dubber en tegneserie, eller legger stemme på en karakter i en film, er jobben min å levendegjøre en karakter; et menneske, et dyr, en figur med liv, stemme og kropp. 

 

Hva leser du helst selv på fritiden?

Jeg leser så mye på jobb at jeg dessverre ikke rekker å lese så mye som jeg gjerne skulle ha gjort på fritiden. Men jeg liker å gi bøker i gave, og da har jeg fått for vane å gi bøker jeg gjerne skulle hatt tid til å lese selv. Den siste boka jeg ga bort, var bursdagsgave til faren min nå nylig. Han fikk Zulejkah åpner øynene av den russiske forfatteren Guzel Jakhina. Den har jeg veldig lyst til å lese.

 

Sagaen om Isfolket

Silje Arngrimsdatter var bare sytten da pesten drepte alle slektningene hennes i 1581. Utsultet og forfrossen, og med to foreldreløse småbarn å ta hånd om, nærmet hun seg likbålene utenfor Trondheim for å få litt varme i kroppen. Underlig nok var det bare én som hjalp Silje i nødens stund - en mann av Isfolkets ætt, som Silje fant dyrisk og skremmende - og underlig tiltrekkende på samme tid...

Bøkene kan også streames på ebok.no og alle de andre plattformene.

***

FÅ NYHETER FRA BLADKOMPANIET DIREKTE I INNBOKSEN!

Vær den første til å få nyheter om lanseringer, konkurranser, forfatterintervjuer m.m.

Du kan når som helst stoppe utsendelsen av nyhetsbrevet, og din e-post-adresse vil ikke bli videreformidlet. Vi er opptatt av ditt personvern. Les hvordan vi sikrer dine opplysninger i vår personvernerklæring.

Forrige
Forrige

BLI KJENT MED ØYSTEIN ANTONSEN!

Neste
Neste

BLI KJENT MED MARIANNE HOFF ENGESLAND